Bijeenkomst 1 | Opfrissen en inleiding oplossingsgerichte supervisie
Tijdens deze eerste bijeenkomst onderzoeken we de oplossingsgerichte kennis van de deelnemers. We gaan in op het verschil tussen oplossingsgerichte gesprekken met cliënten en oplossingsgerichte supervisie en begeleidingssituaties. Het doel is het specifieke van oplossingsgerichte supervisie en intervisie verhelderen en daarmee oefenen.
Bijeenkomst 2 | De verschillende modellen voor oplossingsgerichte supervisie
In deze bijeenkomst bespreken we een aantal verschillende modellen/manieren waarop je oplossingsgerichte supervisie en intervisie vorm kunt geven. We oefenen met de verschillende modellen. Het doel is dat je als deelnemer onderzoekt welk model aansluit bij jouw dagelijkse praktijk en hoe je deze modellen nog meer op maat kunt maken.
Bijeenkomst 3 | Combineren met opleidingseisen en andere methodieken
Aan de hand van de ervaringen in de praktijk kijken we wat werkt. Ook “het oplossingsgericht(er) maken” van bestaande supervisiemodellen komt aan de orde. Het doel is dat je een eigen manier vindt om oplossingsgericht supervisie te geven. Je sluit de cursus af met een korte presentatie.
Werkwijze
Iedere bijeenkomst bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel.
Voorafgaand aan de bijeenkomst lees je literatuur en maak je eventuele opdrachten. In het praktijkdeel van de bijeenkomst wordt veel geoefend met de verschillende oplossingsgerichte technieken. Je brengt zelf eigen casuïstiek mee. Ook zal de methodiek gedemonstreerd worden aan de hand van video’s of live demonstraties door de docent. De video’s zijn vaak Engelstalig en niet ondertiteld. Je moet rekening houden met een tijdsinvestering van ongeveer 5 uur per cursusbijeenkomst voor het huiswerk (literatuurstudie en opdrachten).
Literatuur
We laten je ruim voor de startdatum van de cursus via onze online leeromgeving weten over welke boeken je moet beschikken. Naast de aan te schaffen literatuur vind je in de online leeromgeving ook eventuele aanvullende artikelen, het cursusprogramma en voor elke bijeenkomst de voorbereidende opdrachten.