Menu
- CursusaanbodMenuMenuMenuMenu
- Incompany
- Online Leren
- Trauma Academie
- OpleidingsadviesMenu
- Supervisie
Menu
Marjo Boer is LVSC-geregistreerd supervisor, leersupervisor en docent supervisiekunde. Samen met Marcel Hoonhout, eveneens LVSC-geregistreerd supervisor, leersupervisor en docent supervisiekunde, geeft ze de opleiding supervisiekunde.
‘Veel beginnende supervisoren ervaren een eyeopener wanneer ze erachter komen dat ze in de rol van supervisor een nieuw vak eigen maken en nieuw repertoire opbouwen.’ Aan het woord Marjo Boer. Samen met Marcel Hoonhout vormt ze het kernteam van de 2-jarige LVSC-erkende leergang Supervisiekunde van PAO. ‘Natuurlijk beseffen deelnemers van onze leergang dat supervisiekunde een ander vak is dan dat ze tot nu toe hebben uitgeoefend. Maar hoe anders? Dat ervaren ze pas tijdens de leergang. ‘Je kunt supervisie zien als het faciliteren van ervaringsleren. Zo draagt supervisie bij aan een leven-lang-leren en het ontwikkelen van leervermogen.’
Groeiende vraag naar supervisoren
In de zorg en het onderwijs is een groeiende behoefte aan LVSC-geregistreerde supervisoren omdat supervisie bijdraagt aan het beroepsmatig functioneren van professionals. Vaktherapeuten, maatschappelijk werkers, jeugdzorgwerkers en agogen bijvoorbeeld hebben een afgerond supervisietraject nodig voor hun registratie of herregistratie. Maar ook in andere beroepen waar professionals soms met heftige dilemma’s geconfronteerd worden, neemt de aandacht voor supervisie toe. Denk aan de politie, geestelijk verzorgers, ervaringsdeskundigen en artsen. Supervisie aan managers komt ook steeds vaker voor. Deze vorm van ervaringsleren kan plaats vinden in opleidingsverband en ook in fasen van de beroepsuitoefening van een professional. Supervisie past helemaal bij een leven-lang-leren, lerende organisaties en de noodzaak tot continu werken aan professionalisering.
Marjo: ‘Als toekomstig supervisor en professioneel begeleider begeleid je individuen en kleine groepjes professionals bij het leren van hun eigen ervaringen rondom professionaliseren en werken. Je faciliteert, stimuleert en begeleidt leerprocessen waarin reflectie op werkervaringen centraal staat om de kwaliteit van het professioneel handelen te verbeteren.’
Tegen de huidige tijdsgeest in
Marjo: ‘Ondanks de toegenomen behoefte aan ervaringsleren, gaat supervisie tegen de huidige tijdgeest in. Want ervaringsleren betekent dat een professional de tijd neemt om samen met een supervisor en medesupervisanten eigen werkervaringen te onderzoeken. Het is in feite een vorm van vertraging door vragen te stellen en reflecteren. We zien tegenwoordig veel jonge professionals overbelast raken. Ze hebben te maken met heel veel werk, haastwerk en complexe vraagstukken. Daarnaast willen jonge professionals het allemaal perfect doen. Dat zorgt voor intense druk. Het vraagt lef om denktijd te nemen en leerruimte te claimen.
Omgaan met diversiteit
‘Een belangrijk uitgangspunt van de leergang Supervisiekunde is “omgaan met diversiteit”. Volgens ons een belangrijk aspect van de grondhouding van een supervisor. De kern van supervisie bestaat uit het herkennen, erkennen en respecteren van verscheidenheid en daarin een uitdaging zien om – middels het productief maken van verschil en overeenkomst – tot kwaliteitsverbetering te komen in het eigen begeleidingswerk.’
Wil je supervisie geven in het kader van SKJ?
Jeugd- en gezinsprofessionals SKJ moeten voor hun herregistratie reflectiepunten verzamelen. Dit kunnen ze doen door intervisie of supervisie te volgen. Supervisoren die deze supervisie geven moeten geregistreerd zijn als Supervisor LVSC. Dus wil je supervisie geven aan Jeugd- en gezinsprofessionals SKJ? Dan is het noodzakelijk dat je je registreert als Supervisor LVSC. De Leergang Supervisiekunde is hiervoor de eerste en grootste stap.
Eigen normen en waarden ter discussie stellen
‘De basis van alle supervisie-interactie is op een respectvolle wijze met anderen omgaan, vanuit de bereidheid om verwondering toe te laten, en met een onderzoekende houding aandacht te geven aan wat die ander in diens context (anders) doet. Dat veronderstelt een bereidheid om eigen, soms vanzelfsprekende, impliciet blijvende normen en waarden, oordelen, principes en opvattingen te onderzoeken en ter discussie te stellen.
Scholing van intuïtie
‘Tijdens de leergang spreken we jou als deelnemer aan op je authenticiteit en je vermogen om met anderen in verbinding te treden. Fysiek, waarnemend, belevend, betekenisgevend en handelend zijn supervisor en supervisanten met elkaar en hun omgeving in interactie. Dat vraagt om een voortdurend “dynamisch balanceren” op al deze aandachtsvelden. In hoe je die balans vindt, blijft vaak een mysterie. De opleiding stimuleert je jouw innerlijke kompas, aan te spreken… Het hele opleidingstraject is daarom ook te ervaren als “scholing van de intuïtie”.’
Leren door te doen en jezelf te bevragen
De concepten van supervisie eigen maken vraagt tijd. Supervisie geven leer je niet door een boek te bestuderen, maar vooral door het te doen en dat doen kritisch te bevragen. Vandaar dat tijdens de tweejarige leergang er evenveel tijd aan supervisie geven en ontvangen besteed wordt.
We reflecteren op deze supervisie-ervaringen met behulp van boeiende concepten en uiteenlopende werkvormen. We onderzoeken het handelen, het denken en voelen en de betekenisgeving, Betekenisgeving is altijd aan de orde en blijkt vaak ongemerkt richting gevend.
Professionele mogelijkheden na de leergang
Na voltooiing van de leergang Supervisiekunde heb je meerdere professionele mogelijkheden.
In sectoren als zorg en welzijn, onderwijs, overheid of bedrijfsleven kun je je supervisievaardigheden in de praktijk brengen als onder andere zelfstandig gevestigde supervisor, trainer, adviseur, pastor, geestelijk verzorger of (verpleeghuis)arts.
Werkzaamheden kunnen bestaan uit:
Verdere verdieping in het vak supervisiekunde
Wil je meer weten over een onderwerp? Of je laten inspireren? Lees dan hier alle artikelen van de docenten en adviseurs van PAO Psychologie. Hier lees je bijvoorbeeld over ontwikkelingen zoals Passend onderwijs, Dilemma’s in de jeugdzorg en DSM 5, maar ook over werkzame mechanismen achter een behandelvorm zoals Cognitieve gedragstherapie.
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en weet alles als eerste!