De belangrijke rol van gespecialiseerde opleidingen in de behandeling van VCT

In het vakgebied van geestelijke gezondheid en psychologie ontdekken we steeds meer over de diepgaande impact van vroegkinderlijke, chronische traumatisering (VCT) op mensen. Deze vorm van trauma, die ontstaat door langdurige blootstelling aan stress of trauma in de vroege jeugd, beïnvloedt de mentale, emotionele en lichamelijke gezondheid van iemand voor hun hele leven.

Het behandelen van VCT vereist diepgaande kennis van de complexiteit van dit type trauma en de impact ervan op de ontwikkeling van het individu. Hier komt de cruciale rol van gespecialiseerde opleidingen in de behandeling van VCT naar voren (Courtois & Ford, 2013). Gespecialiseerde opleidingen bieden professionals in de geestelijke gezondheidszorg de nodige kennis, vaardigheden en inzichten om effectief om te gaan met de complexe behoeften van mensen die aan VCT lijden (Cook et al., 2017).

Waarom is dit belangrijk?

Het is belangrijk dat we de waarde van gespecialiseerde training in het behandelen van trauma’s erkennen. VCT, een bekende oorzaak van gezondheidsproblemen, raakt individuen, hun naaste omgeving en de hele maatschappij. Elk jaar krijgen meer dan 100.000 mensen te maken met VCT, en de impact hiervan wordt steeds zichtbaarder. De maatschappelijke kosten, die naar schatting tussen de 2 en 3 miljard euro per jaar liggen, vormen een aanzienlijke last (Norman et al., 2021). Daarom is het aanbieden van gespecialiseerde trainingen en het delen van kennis over de behandeling van VCT essentieel voor een gezondere samenleving.

Trauma Academie PAO

Onder de naam Trauma Academie biedt PAO verschillende gespecialiseerde opleidingen aan over de behandeling van vroegkinderlijke, chronische traumatisering. Deze opleidingen zijn ontworpen om professionals in de geestelijke gezondheidszorg te voorzien van de nodige expertise om effectief te kunnen omgaan met de complexiteit van VCT en om hun cliënten te begeleiden naar herstel en welzijn. 

Professionals die werken met kinderen en jeugd

Voor professionals die werken met kinderen en jeugd zijn er gespecialiseerde opleidingen beschikbaar om hen te helpen bij het omgaan met vroegkinderlijke, chronische traumatisering (VCT). De Basiscursus Vroegkinderlijk Chronisch Trauma (VCT) leert deelnemers hoe ze VCT herkennen en welke effecten dit heeft op de ontwikkeling. De opleiding Diagnostiek en Behandeling van Psychotrauma VCT bij Kind en Jeugd richt zich op het behandelen van complexe trauma’s bij kinderen en jongeren. Beide opleidingen bieden praktische kennis en vaardigheden om effectief te kunnen reageren op VCT bij deze doelgroep.

Professionals die werken met volwassenen

Voor professionals die werken met volwassenen bieden we gespecialiseerde opleidingen aan om hen te helpen bij het behandelen van vroegkinderlijke, chronische traumatisering (VCT). De Basiscursus Vroegkinderlijk Chronisch Trauma (VCT) richt zich op het herkennen van VCT en de effecten ervan op de ontwikkeling van het brein en de gevolgen daarvan. Daarnaast zijn er gespecialiseerde opleidingen zoals Diagnostiek van Hechtingsproblemen en DIS, waarin deelnemers leren hoe symptomen en klachten samenhangen en hoe complexe dissociatieve stoornissen kunnen worden gediagnosticeerd. Ten slotte is er de opleiding Behandeling van Psychotrauma VCT bij Volwassenen, gericht op het behandelen van volwassenen met Complex PTSD, dissociatieve stoornissen en hechtingsstoornissen als gevolg van VCT. In de opleiding besteden we expliciet aandacht aan het overbruggen van de verschillen in klinische en wetenschappelijke benaderingen.

Professionals die de opleidingsroute tot VCT Expert en Master LVG willen volgen

Voor professionals die een VCT Expert willen worden, biedt PAO een traject met diverse opleidingen aan. De Basiscursus Vroegkinderlijk Chronisch Trauma legt de basis met kennis over de effecten van VCT op de ontwikkeling, waaronder psychische, neurofysiologische en breinontwikkeling bij volwassenen. Verder is er de opleiding Diagnostiek van Trauma en Hechting bij LVB, die focust op het diagnosticeren en behandelen van trauma en hechtingsproblemen bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Het traject wordt afgerond met de opleiding Behandeling van Psychotrauma VCT bij LVB, die professionals traint in het behandelen van complexe traumagerelateerde problemen bij volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Dit traject biedt een breed spectrum aan kennis en vaardigheden voor een effectieve aanpak van VCT in deze specifieke doelgroepen.

Gratis opleidingsadvies

Gespecialiseerde opleidingen zijn cruciaal in de geestelijke gezondheidszorg en psychologie voor de behandeling van VCT (Cook et al., 2017). Deze opleidingen bieden niet alleen professionals de nodige kennis en vaardigheden om effectief om te gaan met de complexiteit van VCT, maar dragen ook bij aan het herstel en welzijn van individuen. Bij de Trauma Academie van PAO vinden professionals een ideale omgeving om zich te specialiseren en bij te dragen aan een gezondere samenleving. Loop je vast bij het kiezen van de juiste opleiding die aansluit bij jouw werk en ambities? PAO Psychologie staat voor je klaar met gratis opleidingsadvies. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen bij het realiseren van jouw professionele doelen en ontwikkeling.

Cook, J. M., Dinnen, S., Thompson, R., Simiola, V., Schnurr, P. P., & Hoff, R. (2017). Changes in implementation of two evidence-based psychotherapies for PTSD in VA residential treatment programs: A national investigation. Journal of Traumatic Stress, 30(6), 629-638.

Courtois, C. A., & Ford, J. D. (2013). Treating complex traumatic stress disorders: An evidence-based guide. Guilford Press.

Norman, R. E., Byambaa, M., De, R., Butchart, A., Scott, J., & Vos, T. (2021). The economic burden of child maltreatment in high-income countries. Child Abuse & Neglect, 112, 104921. https://doi.org/10.1016/j.chiabu.2020.104921

Meer over:
logo