Deze opleiding duurt 1 jaar en bestaat uit 9 modules van elk twee of drie dagen.
Module 1: Basiskennis Vroege traumatisering, ontwikkelingspsychologie, breinontwikkeling, eerste screening en stabilisatiebegeleiding
door: Renate Geuzinge
Module 2: Beginnen bij het begin – gehechtheid, trauma en timing, de impact van trauma voor kind en jeugdige.
door: Anneke Vinke
Module 3: Screening, diagnostiek en behandeling van traumagerelateerde klachten bij kinderen en jongeren waarbij er sprake is van vroegkinderlijk, meervoudig, interpersoonlijk trauma. (deel 1)
door: Ramon Lindauer
Module 4: Trauma in de ouder-kindrelatie: (on)veiligheid en intergenerationele overdracht
door: Yael Meijer
Module 5: Screening, diagnostiek en behandeling van traumagerelateerde klachten bij kinderen en jongeren waarbij sprake is van vroegkinderlijk, meervoudig interpersoonlijk trauma (deel 2).
door: Ramon Lindauer
Module 6: Voorbereiden van kinderen op een behandeling waarin traumaverwerking mogelijk is, stabiliserende interventies en meer [slapende honden wakker maken].
door: Arianne Struik
Module 7: Herkennen en hanteren van fragiele belevingswijzen en relationele verstoringen in de therapeutische relatie met vroeg getraumatiseerde cliënten.
door: Ayse Dogan
Module 8: Aan de slag! Behandelen van vroegkinderlijk trauma bij kind en jeugdige.
door: Anneke Vinke
Module 9: Nieuwsgierige zoektocht naar de taal van het lichaam in een therapeutische context
door: Cindy Creemers, Katrien VanFraussen en Annemijn de Rijk.
Werkwijze
We werken binnen de evidence-based kennisoverdracht ook vanuit (eigen) casuïstiek en theoretische
ondersteuning van de praktijkervaring, methoden en interventies. In de modules is plaats voor praktijkoefeningen, supervisie en casuïstiekbespreking. Zelfstudie en huiswerkopdrachten maken deel uit van de opleiding. Ter afsluiting van iedere module maak je een praktijkopdracht en/of maak je een (meerkeuze)toets.
We adviseren om tijdens de opleiding intervisie met mede-cursisten op te zetten. Dit is facultatief.
Literatuur
We laten je ruim voor de startdatum van de cursus via onze online leeromgeving weten over welke boeken je moet beschikken. Naast de aan te schaffen literatuur vind je in de online leeromgeving ook aanvullende artikelen, het cursusprogramma en voor elke bijeenkomst de voorbereidende opdrachten.