Webinar: Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

e-learning
Cognitieve gedragstherapie
100% online leren
4 uur
 • Theorie en praktijk van SOLK
 • Behandeling op basis van de cognitieve gedragstherapie
 • Verbetering van de kwaliteit van leven
 • Je hebt (vanaf aankoopdatum) 1 maand toegang, het webinar duurt 2 uur
 • Volledig zelfstandig en online te volgen, waar en wanneer jij wilt

Webinar: Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

e-learning
Cognitieve gedragstherapie
100% online leren
4 uur

Beschrijving

De basisuitgangspunten bij diagnostiek een behandeling op basis van het gevolgenmodel
Onbegrepen of onverklaarde lichamelijke klachten, vaak aan geduid als SOLK, somatische symptoomstoornissen of aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), komen veel voor. Bijna de helft van de patiënten die een huisarts bezoekt kampt ermee. Het gaat dan om klachten als vermoeidheid, buikklachten en pijn op de borst; klachten die een forse impact hebben op allerlei levensgebieden. Psychologische behandeling, vooral cognitieve gedragstherapie, blijkt de ernst van de klachten te verminderen en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren.

In dit online seminar bespreken we theorie en praktijk van SOLK en de behandeling met de nadruk op het ‘gevolgenmodel’, waarbij we zoveel mogelijk wegblijven bij het constant focussen op de oorzaak, maar kijken hoe de negatieve gevolgen weggenomen kunnen worden.

Kernpunten:

 • theorie en praktijk van SOLK;
 • behandeling op basis van de cognitieve gedragstherapie;
 • verbetering van de kwaliteit van leven.

Voorwaarden: 

 • je kunt na betaling direct starten;
 • je hebt (vanaf aankoopdatum) 1 maand toegang, het webinar duurt 2 uur;
 • volledig zelfstandig en online te volgen, waar en wanneer jij wilt;
 • online literatuur lezen, webinar kijken, toets maken en certificaat ontvangen;
 • geaccrediteerd, we voegen jouw punten toe als jij jouw registratienummer in het webinar doorgeeft.

Wil je meer weten over de voordelen en toegevoegde waarde van on demand webinars of (vaardigheids)trainingen? Lees dan dit interview over online leren. Bekijk je liever het andere on demand aanbod? Dat vind je hier.

Accreditaties

Accreditatie Nummer Accreditatiepunten
NIP K&J 484995 2,0 herregistratie
2,0 opleiding – diagnostiek
1,0 opleiding – extra literatuurstudie
NVO-OG* 484995 2,0 herregistratie
2,0 opleiding – diagnostiek
1,0 opleiding – extra literatuurstudie
LV POH-GGZ 334964 4,0
SKJ 484995 Het SKJ accepteert voor zowel de herregistratie van jeugdzorgwerkers als pedagogen en psychologen het aantal accreditatiepunten dat door NVO Orthopedagoog-generalist/NIP Kinder- en jeugdpsycholoog aan deze cursus is toegekend
VGCt 484995 2,0 nascholing cgt en cgw

*De accreditatiepunten die gelden voor NVO-OG zijn ook geldig voor NVO basis(ortho)pedagogen. Houd hiervoor het aantal herregistratiepunten aan.

Werk je in de medische zorg?
Dan volg je dit webinar bij onze samenwerkingspartner Medidax. Daar is dit webinar geaccrediteerd bij ABC1/ABAN, V&VN, NVvPO.

Je ontvangt accreditatiepunten als je de volledige online training doorlopen hebt én je een voldoende hebt behaald voor de eindtoets. Je ontvangt dan een geaccrediteerd certificaat via de online leeromgeving.

Aan bovenstaande informatie m.b.t. de accreditatiepunten kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we je naar PE-online. Kom je er niet uit, mail gerust naar info@pao.nl en we helpen jou verder.

Programma

 • Introductie: theorie en praktijk van SOLK
 • Diagnostiek: lichamelijke klacht; cognities; emoties; gedrag; lichamelijke gevolgen; sociale gevolgen
 • Psycho-educatie: in standhoudende gevolgen; vicieuze cirkel
 • Behandeling: behandelplan; toepassen van interventies op cognitief-gedragstherapeutische basis
 • Vragen, conclusies en afsluiting

Werkwijze
In dit twee uur durende webinar maak je kennis met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. De docenten verzorgen hierover een interactieve presentaties, waarin theorie, voorbeelden en pollvragen elkaar afwisselen. Na afloop van het webinar maak je een meerkeuze-eindtoets.

Om het webinar succesvol af te ronden en daarmee jouw accreditatiepunten te verdienen moet je aanwezig zijn tijdens het webinar, actief deelnemen aan de polls én de toets met een voldoende afsluiten. De accreditatiepunten worden uiterlijk één maand na het behalen van het certificaat bijgeschreven.

Na betaling via iDeal kun je direct starten met het seminar.

Voor wie

Wil jij meer weten over somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten en daardoor meer kunnen betekenen voor jouw patiënten of cliënten met deze klachten? Werk jij als psycholoog, orthopedagoog, POH-GGZ, cognitief-gedragstherapeut of als andere hbo- of wo-professional en heb je in jouw werk te maken met jongeren of volwassenen met SOLK? Begin dan direct met dit webinar!

Werk je in de medische zorg?
Dan volg je dit webinar bij onze samenwerkingspartner Medidax. Daar is dit webinar geaccrediteerd bij ABC1/ABAN, V&VN, NVvPO.

Gereduceerd tarief
Wil je als team of organisatie een webinar of on demand training inkopen? Dit kan met interessante korting. Neem contact met ons op voor een passend voorstel voor jouw organisatie.

Resultaat

Na afloop van dit webinar heb je meer inzicht in de theorie en toepassing van psychologische  diagnostische en behandelinterventies bij SOLK.

Het team

Docenten, trainers en teamleden staan voor je klaar.

Reviews

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

We helpen je graag!

Heb je een vraag over deze cursus? Of wil je deze cursus incompany organiseren?
PAO Psychologie weet raad. We geven tips en denken met plezier mee in jouw dilemma’s en ontwikkelvragen. PAO Psychologie weet veel van deze registraties en bijbehorende -trajecten, het verschil ertussen en hoe je trajecten slim combineert.

Ontdek je Ware Potentieel: Een Persoonlijke Reis naar Trainersexpertise
Elhoussaine Hmimou
3 juli 2023
Het geleerde is meteen toepasbaar in de praktijk. Inhoudelijk een goede cursus met prettige docenten en veel ruimte voor eigen inbreng en uitwisseling met mede-cursisten. Voor mij was het vooral een prettige opfrisser van eerder opgedane kennis.
Frederiek Nieuwenhuijsen
25 april 2023
Zeer leerzaam en zeer waardevol voor de praktijk.
Denise Peters - Smeets
22 december 2022
logo