Over de richtlijn problematische gehechtheid: ontwikkeling, signaleren en behandelen
Tijdens dit webinar leer je meer over problematische gehechtheid en de behandeling ervan. Kinderen ontwikkelen de eerste gehechtheidsrelaties met volwassenen als ze tussen de 6 en 12 maanden oud zijn. 30 tot 40 procent van alle kinderen is onveilig gehecht. Dat betekent dat zij onvoldoende emotionele veiligheid ontlenen aan de relatie met hun ouders of verzorgers. Problematische gehechtheid vergroot de kans op het ontstaan van internaliserende- of externaliserende gedragsproblemen.
Hechtingsproblemen uiten zich vaak indirect. Bijvoorbeeld in probleemgedrag, problemen in het aangaan van sociaal contact of angst. Meestal spelen er naast de hechtingsproblematiek ook andere problemen en/of stoornissen wat de aanpak moeilijker maakt. Er is veel aandacht voor gehechtheid, maar een gerichte aanpak blijkt lastig.
In 2014 is de Richtlijn Problematische Gehechtheid verschenen voor professionals in de jeugdhulp. In dit webinar geven we een kort overzicht van de richtlijn. Ook bespreken we een screeningsinstrument en enkele goed onderbouwde of effectieve interventies. De kennis van de richtlijn illustreren we aan de hand van praktijkvoorbeelden van de behandeling van hechtingsproblematiek en trauma.
De richtlijn uit 2014 is in 2020 geactualiseerd. Omdat de richtlijn op zo’n groot deel gelijk gebleven is aan de versie uit 2014, vinden wij dit webinar nog steeds actueel en relevant. Uiteraard lees je in de voorbereiding op het webinar wél de nieuwste editie van de richtlijn.
Kernpunten uit het webinar problematische gehechtheid
- de ontwikkeling van problematische gehechtheid en gehechtheidsproblemen;
- op basis van de Richtlijn Problematische Gehechtheid (2014-2020) van NJI, NVO, NIP en BPSW;
- implicaties voor diagnostiek en behandeling problematische gehechtheid;
- de link tussen theorie en praktijk: hoe pas je de richtlijn toe.
Voorwaarden:
- je kunt na betaling direct starten;
- je hebt (vanaf aankoopdatum) 1 maand toegang, het webinar duurt 2 uur;
- volledig zelfstandig en online te volgen, waar en wanneer jij wilt;
- online literatuur lezen, webinar kijken, toets maken en certificaat ontvangen;
- geaccrediteerd, we voegen jouw punten toe als jij jouw registratienummer in het webinar doorgeeft.
Wil je meer weten over de voordelen en toegevoegde waarde van on demand webinars of (vaardigheids)trainingen? Lees dan dit interview over online leren. Bekijk je liever het andere on demand aanbod? Dat vind je hier.