Webinar: Problematische gehechtheid

e-learning
100% online leren
4 uur
 • De ontwikkeling van gehechtheid en gehechtheidsproblemen
 • Op basis van de Richtlijn Problematische Gehechtheid (2014-2020) van NJI, NVO, NIP en BPSW
 • Implicaties voor diagnostiek en behandeling
 • De link tussen theorie en praktijk: hoe pas je de richtlijn toe
 • Je hebt (vanaf aankoopdatum) 1 maand toegang, het webinar duurt 2 uur
 • Volledig zelfstandig en online te volgen, waar en wanneer jij wilt

Webinar: Problematische gehechtheid

e-learning
100% online leren
4 uur

Beschrijving

Over de richtlijn problematische gehechtheid: ontwikkeling, signaleren en behandelen
Tijdens dit webinar leer je meer over problematische gehechtheid en de behandeling ervan. Kinderen ontwikkelen de eerste gehechtheidsrelaties met volwassenen als ze tussen de 6 en 12 maanden oud zijn. 30 tot 40 procent van alle kinderen is onveilig gehecht. Dat betekent dat zij onvoldoende emotionele veiligheid ontlenen aan de relatie met hun ouders of verzorgers. Problematische gehechtheid vergroot de kans op het ontstaan van internaliserende- of externaliserende gedragsproblemen.

Hechtingsproblemen uiten zich vaak indirect. Bijvoorbeeld in probleemgedrag, problemen in het aangaan van sociaal contact of angst. Meestal spelen er naast de hechtingsproblematiek ook andere problemen en/of stoornissen wat de aanpak moeilijker maakt. Er is veel aandacht voor gehechtheid, maar een gerichte aanpak blijkt lastig.

In 2014 is de Richtlijn Problematische Gehechtheid verschenen voor professionals in de jeugdhulp. In dit webinar geven we een kort overzicht van de richtlijn. Ook bespreken we een screeningsinstrument en enkele goed onderbouwde of effectieve interventies. De kennis van de richtlijn illustreren we aan de hand van praktijkvoorbeelden van de behandeling van hechtingsproblematiek en trauma.
De richtlijn uit 2014 is in 2020 geactualiseerd. Omdat de richtlijn op zo’n groot deel gelijk gebleven is aan de versie uit 2014, vinden wij dit webinar nog steeds actueel en relevant. Uiteraard lees je in de voorbereiding op het webinar wél de nieuwste editie van de richtlijn.

Kernpunten uit het webinar problematische gehechtheid

 • de ontwikkeling van problematische gehechtheid en gehechtheidsproblemen;
 • op basis van de Richtlijn Problematische Gehechtheid (2014-2020) van NJI, NVO, NIP en BPSW;
 • implicaties voor diagnostiek en behandeling problematische gehechtheid;
 • de link tussen theorie en praktijk: hoe pas je de richtlijn toe.

Voorwaarden: 

 • je kunt na betaling direct starten;
 • je hebt (vanaf aankoopdatum) 1 maand toegang, het webinar duurt 2 uur;
 • volledig zelfstandig en online te volgen, waar en wanneer jij wilt;
 • online literatuur lezen, webinar kijken, toets maken en certificaat ontvangen;
 • geaccrediteerd, we voegen jouw punten toe als jij jouw registratienummer in het webinar doorgeeft.

Wil je meer weten over de voordelen en toegevoegde waarde van on demand webinars of (vaardigheids)trainingen? Lees dan dit interview over online leren. Bekijk je liever het andere on demand aanbod? Dat vind je hier.

Accreditaties

Accreditatie Nummer Accreditatiepunten
LV POH-GGZ 329877 2,0
NIP K&J 476243 2,0 herregistratie
1,0 opleiding – behandeling
1,0 opleiding – diagnostiek
2,0 opleiding – extra literatuurstudie
NVO-OG* 476243  2,0 herregistratie
1,0 opleiding – behandeling
1,0 opleiding – diagnostiek
2,0 opleiding – extra literatuurstudie
SKJ 476243 Het SKJ accepteert voor zowel de herregistratie van jeugdzorgwerkers als pedagogen en psychologen het aantal accreditatiepunten dat door NVO Orthopedagoog-generalist/NIP Kinder- en jeugdpsycholoog aan deze cursus is toegekend

*De accreditatiepunten die gelden voor NVO-OG zijn ook geldig voor NVO basis(ortho)pedagogen. Houd hiervoor het aantal herregistratiepunten aan.

Je ontvangt accreditatiepunten als je de volledige online training doorlopen hebt én je een voldoende hebt behaald voor de eindtoets. Je ontvangt dan een geaccrediteerd certificaat via de online leeromgeving.

Aan bovenstaande informatie m.b.t. de accreditatiepunten kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we je naar PE-online. Kom je er niet uit, mail gerust naar info@pao.nl en we helpen jou verder.

Programma

 • kort overzicht van de richtlijn Problematische gehechtheid:  theorie, diagnose en behandeling
 • toepassen van de Lijst Signalen van Verstoord Gehechtheidsgedrag (LSVG; Stor & Storbergen, 2006)
 • diagnostisch traject volgens de richtlijn en in de praktijk
 • interventies die worden aanbevolen in de richtlijn waaronder de VIPP-SD
 • het opzetten van een behandeling voor problematische gehechtheid
 • samenwerking met ouders

Werkwijze
In dit twee uur durende webinar maak je kennis met de richtlijn over problematische gehechtheid. De docenten verzorgen hierover een interactieve presentatie, waarin theorie, voorbeelden en pollvragen elkaar afwisselen. Ook gaan de docenten in op vragen van de kijkers. Na afloop van het webinar maak je een meerkeuze-eindtoets.

Om het webinar succesvol af te ronden en daarmee jouw accreditatiepunten te verdienen moet je de voorbereidende literatuur bestuderen, aanwezig zijn tijdens het webinar, actief deelnemen aan de polls én de toets met een voldoende afsluiten. We voegen jouw accreditatiepunten binnen een maand na afronden toe in PE-online.

Voor wie

Het webinar problematische gehechtheid is geschikt voor zorg- en onderwijsmedewerkers. Werk je in de praktijk met kinderen met gedragsproblematiek? Dan is het goed om te weten wat hechting en problematische gehechtheid precies inhoudt en wat je er wel en niet uit kunt afleiden. In dit webinar krijg je inzicht in Richtlijn Problematische Gehechtheid (2014-2020) en de praktische toepassing hiervan in diagnostiek en behandeling.
Dit webinar is ontwikkeld voor pedagogen, psychologen, jeugdzorgwerkers, onderwijsgevenden, ambulant begeleiders en andere professionals die werken met kinderen en jeugdigen met gedragsproblemen en/of hechtingsproblemen.

We gaan ervan uit dat je enige basiskennis van de gehechtheidstheorie hebt.

Gereduceerd tarief
Wil je als team of organisatie een webinar of on demand training inkopen? Dit kan met interessante korting. Neem contact met ons op voor een passend voorstel voor jouw organisatie.

Resultaat

Na afloop van dit webinar problematische gehechtheid

 • heb je inzicht in de Richtlijn Problematische gehechtheid;
 • heb je kennis opgedaan over en handvatten om hechtingsproblematiek beter te signaleren, met Lijst Signaleren van Verstoord Gehechtheidsgedrag, en van enkele aanbevolen interventies;
 • heb je inzicht in het diagnostische proces bij hechtingsproblemen;
 • heb je handvatten gekregen waarmee je een interventie- en behandelplan kunt opzetten waarbij ook aandacht is voor de samenwerking met ouders.

Het team

Docenten, trainers en teamleden staan voor je klaar.

Reviews

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

We helpen je graag!

Heb je een vraag over deze cursus? Of wil je deze cursus incompany organiseren?
PAO Psychologie weet raad. We geven tips en denken met plezier mee in jouw dilemma’s en ontwikkelvragen. PAO Psychologie weet veel van deze registraties en bijbehorende -trajecten, het verschil ertussen en hoe je trajecten slim combineert.

Ontdek je Ware Potentieel: Een Persoonlijke Reis naar Trainersexpertise
Elhoussaine Hmimou
3 juli 2023
Het geleerde is meteen toepasbaar in de praktijk. Inhoudelijk een goede cursus met prettige docenten en veel ruimte voor eigen inbreng en uitwisseling met mede-cursisten. Voor mij was het vooral een prettige opfrisser van eerder opgedane kennis.
Frederiek Nieuwenhuijsen
25 april 2023
Zeer leerzaam en zeer waardevol voor de praktijk.
Denise Peters - Smeets
22 december 2022
logo