10 Tips om alles uit je opleidingsbudget te halen

Haal jij alles uit jouw opleidingsbudget? Organisaties in jeugdzorg, ggz en onderwijs hebben vaak aandacht ontwikkeling en nascholing. Ze vinden het belangrijk om professionals verder te ontwikkelen, werknemers aan te trekken en behouden en om hen te faciliteren in hun beroepsregistratie.

Ondanks mooie plannen en voornemens blijft gemiddeld 40% van het opleidingsbudget ongebruikt liggen (bron: ICM). Dat is natuurlijk zonde. Hoe kom jij erachter of er nog opleidingsbudget beschikbaar is in jouw organisatie? En zo ja, hoe zet je het in?

Tips van PAO Psychologie om alles uit jouw opleidingsbudget te halen:

  • Lees in jouw arbeidsvoorwaarden en CAO op welk opleidingsbudget jij en jouw collega’s recht hebben. Vaak ligt dit tussen de 500 en 1500 euro per jaar of wordt het weergegeven als percentage van de totale loonsom van de organisatie.
  • Wordt het geld echt opgemaakt? Vraag bij HR of jouw leidinggevende op welke opleidingsplannen er in jouw organisatie zijn gemaakt en in hoeverre de werkelijkheid overeenkomt met de gemaakte plannen.
  • Tijd is belangrijker dan geld. 49% van de werkgevers vinden de tijd die jij weg bent van je werkplek vaak belangrijker dan het geld dat een opleiding of cursus kost (bron: ING Economisch Bureau). Denk dus met jouw werkgever mee door nascholing te volgen op je vrije dag óf door volledig online onderwijs te volgen dat je in verloren uren kunt doen.
  • Bedenk goed waarin jij je wilt scholen. Op welke manier draagt dit bij aan jouw professioneel handelen en wat heeft jouw organisatie eraan?
  • Praat erover. Overleg op tijd met je leidinggevende en collega’s over cursusonderwerpen die je interessant vindt.
  • Heb je pas volgend jaar tijd voor nascholing, maar is er nog wel budget? Als je je op tijd inschrijft of op tijd een incompanycursus regelt dan stuurt PAO Psychologie je (op verzoek) de factuur nog dit jaar toe.

Heb je alles onderzocht en besproken en is er écht geen opleidingsbudget meer over?

  • Vraag of je werkgever een bijdrage wil leveren door een cursuslocatie te faciliteren. Als we daar een (open) incompanycursus organiseren scheelt dit al snel 25% ten opzichte van de reguliere prijs.
  • Probeer of je een terugbetalingsregeling kunt afspreken met jouw werkgever bijvoorbeeld doordat je loon inruilt. Veel mensen kennen deze financieringsvorm van het Fietsenplan, maar wist je dat het ook met opleidingen kan? Ga er eens over in gesprek met je manager of HR.
  • Zoek contact met vakgenoten via intervisiegroepen, bij ketenpartners en via LinkedIn en organiseer samen nascholing. Een ‘open incompany’ noemen we dat.

Meer weten? Wil je advies over jouw situatie? Wil je een (open) incompanycursus organiseren of persoonlijk opleidingsadviesMail ons dan of bel naar 085-4879310 en vraag naar een van de adviseurs van PAO Psychologie.

Of ga direct naar ons volledige cursusaanbod!

PAO Logo
logo