Online training: Wet zorg en dwang

Nieuw
e-learning
100% online leren
15 uur
 • Leer de uitgangspunten van de wet kennen
 • Leer hoe jij in jouw praktijk met deze wet om kan gaan
 • Nadruk op de cliënt centraal
 • Je hebt (vanaf aankoopdatum) 3 maanden toegang, de doorlooptijd is 10-15 uur
 • Volledig zelfstandig en online te volgen, waar en wanneer jij wilt
 • Ontwikkeld vanuit inhoudelijke én onderwijskundige expertise: met afwisselende werkvormen en een sterke koppeling naar jouw werkpraktijk.

Online training: Wet zorg en dwang

Nieuw
e-learning
100% online leren
15 uur
Beschrijving

Leer meer over de richtlijnen van de wet én wat dit voor jouw praktijk betekent
Vanaf 1 januari 2020 geldt in Nederland de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze wet is gericht op cliënten met een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening. In de wet staan de rechten van de cliënt voorop. Het leidende principe hierbij is dat er ‘geen onvrijwillige zorg wordt toegepast, tenzij’…
Door deze wetgeving verandert ook jouw dagelijkse werkpraktijk.

In deze online training staat deze Wet zorg en dwang centraal. Wat houdt de Wzd nu precies in? Welke professionals zijn er betrokken? Wat zijn de uitgangspunten? Wat is het stappenplan en hoe werk je hiermee? Wat zijn de rechten van een cliënt? We leggen je in deze e-learning, in begrijpelijke bewoordingen uit wat de Wzd inhoudt.
Daarnaast staat jouw werkpraktijk centraal: wat moet er in jouw organisatie geregeld zijn? Wat kun je binnen jouw team regelen? En vooral: hoe voorkomen je zoveel mogelijk dat onvrijwillige zorg moet worden ingezet?

De leidraad in de volledige online cursus is de Wzd, zoals hij door de regering geschreven is. Daarnaast hebben wij, in samenwerking met Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) de nadruk gelegd op het centraal stellen van de cliënt. Waar het kan willen we vrijheidsbeperkingen en onvrijwillige zorg voorkomen.

Voorwaarden en voordelen:

 • leer de uitgangspunten van de wet kennen;
 • leer hoe jij in jouw praktijk met deze wet om kan gaan;
 • nadruk op de cliënt centraal;
 • je kunt na betaling direct starten;
 • je hebt (vanaf aankoopdatum) 3 maanden toegang, de doorlooptijd is 10-15 uur;
 • volledig zelfstandig en online te volgen, waar en wanneer jij wilt;
 • ontwikkeld vanuit inhoudelijke én onderwijskundige expertise: met afwisselende werkvormen en een sterke koppeling naar jouw werkpraktijk;
 • geaccrediteerd, we voegen jouw punten toe als jij jouw registratienummer in de online training doorgeeft.

Wil je meer weten over de voordelen en toegevoegde waarde van on demand webinars of (vaardigheids)trainingen? Lees dan dit interview over online leren.

Accreditaties
Accreditatie Nummer Accreditatiepunten
POH-GGZ 385513 30,0
NIP K&J 530757 8,0 herregistratie
8,0 opleiding – overige taken
NVO-OG* 530757 8,0 herregistratie
8,0 opleiding – overige taken
SKJ 530757 Het SKJ accepteert voor zowel de herregistratie van jeugdzorgwerkers als (ortho)pedagogen en psychologen het aantal accreditatiepunten dat door NVO Orthopedagoog-generalist/NIP Kinder- en jeugdpsycholoog aan deze cursus is toegekend.*
Registerplein 530755 34,0 Clientondersteuners, GGZ-Agogen, Sociaal Agogen
Verpleegkundig Specialisten Register 517193 9,0
Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals 517193 9,0

*De accreditatiepunten die gelden voor NVO-OG zijn ook geldig voor NVO basis(ortho)pedagogen. Houd hiervoor het aantal herregistratiepunten aan.

Je ontvangt accreditatiepunten als je de volledige online training doorlopen hebt én je een voldoende hebt behaald voor de eindtoets. Je ontvangt dan een geaccrediteerd certificaat via de online leeromgeving.

Werk je in de medische zorg en zoek je een andere accreditatie?
Dan kun je deze online training ook volgen bij onze samenwerkingspartner Medidax. Daar is deze online training geaccrediteerd door ABC1/ABAN en NVvPO.

Aan bovenstaande informatie m.b.t. de accreditatiepunten kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we je naar PE-online. Kom je er niet uit, mail gerust naar info@pao.nl en we helpen jou verder.

Programma

Deze training bestaat uit 9 onderdelen:

 • Introductie
 • Wet zorg en dwang
 • Terminologie
 • De verdieping: wat doet de Wzd nu precies?
 • Hoe ga je te werk? (stappenplan)
 • Rechten en formele procedures
 • Naar jouw praktijk: wat is er in jouw organisatie en team nodig?
 • Naar jouw praktijk: welke afwegingen maak je, om onvrijwillige zorg terug te dringen?
 • Eindtoets, evaluatie en certificaat

Werkwijze
Deze training is volledig online. Jij bent als deelnemer verantwoordelijk voor jouw eigen leren en wij begeleiden je hierbij in de online leeromgeving.
De doorlooptijd van de training is 10-15 uur. Dit is inclusief de opdrachten die je in jouw werkpraktijk uitvoert.

Je leert aan de hand van het lezen van theorie, het bekijken van video’s, het beantwoorden van zelftestvragen én het kritisch kijken naar je eigen praktijk.

In de online training ga je stap voor stap verder in op de Wet zorg en dwang. Eerst leer je de basisuitgangspunten en de geschiedenis. Vervolgens leer je de belangrijkste termen uit de wet. Je leert hoe de wet stap voor stap werkt, waarna er aandacht is voor de wet in jouw praktijk. Hoe ga jij bewuster om met het inzetten van onvrijwillige zorg? Wat is er binnen de organisatie nodig om hier zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan? Elk blok wordt afgesloten met een zelftest. Aan het eind van de training volgt een toets: meerkeuzevragen waarvan je minimaal 75% goed moet hebben om uiteindelijk een geaccrediteerd certificaat te ontvangen.

Voor wie

Werk jij met mensen met een verstandelijke beperking of met ouderen? Dan is de kans groot dat jij in aanraking komt met de Wet zorg en dwang. Het is belangrijk om te weten wat de Wzd inhoudt, en hoe je ernaar handelt.
Ben je gedragswetenschapper, verpleegkundige, verpleegkundig-specialist, begeleider gehandicaptenzorg, paramedisch specialist, psychiater of arts in deze sectoren? Dan is deze online training voor jou van belang.

Werk je in de medische zorg en zoek je een andere accreditatie?
Dan kun je deze online training ook volgen bij onze samenwerkingspartner Medidax. Daar is deze online training geaccrediteerd door ABC1/ABAN en NVvPO.

Gereduceerd tarief
Wil je als team of organisatie een webinar of on demand training inkopen? Dit kan met interessante korting. Neem contact met ons op voor een passend voorstel voor jouw organisatie.

Resultaat

Na de online training:

 • Ken je de uitgangspunten en criteria van de Wet zorg en dwang
 • Weet je welke professionals en functies belangrijk zijn binnen de Wet zorg en dwang
 • Ken je het stappenplan dat je doorloopt, ter afweging van de inzet van onvrijwillige zorg
 • Weet je wat de rechten van de cliënt zijn
 • Weet je welke elementen er binnen jouw organisatie en team geregeld moeten zijn, om de wet goed tot uitvoering te kunnen brengen
 • Heb je handvatten om onvrijwillige zorg en vrijheidsbeperkingen zoveel mogelijk terug te dringen

We kunnen je niet leren hoe je voor elke individuele casus een goed, vrijwillige alternatief vindt. Het toepassen van de Wet zorg en dwang in jouw eigen praktijk is maatwerk en zal, ook na het volgen van deze online training soms best een zoektocht blijven.

Het team

Docenten, trainers en teamleden staan voor je klaar.

Reviews

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

We helpen je graag!

Heb je een vraag over deze cursus? Of wil je deze cursus incompany organiseren?
PAO Psychologie weet raad. We geven tips en denken met plezier mee in jouw dilemma’s en ontwikkelvragen. PAO Psychologie weet veel van deze registraties en bijbehorende -trajecten, het verschil ertussen en hoe je trajecten slim combineert.

Rated 5,0 out of 5

Ontdek je Ware Potentieel: Een Persoonlijke Reis naar Trainersexpertise

Elhoussaine Hmimou
3 juli 2023
Rated 4,0 out of 5

Het geleerde is meteen toepasbaar in de praktijk.

Frederiek Nieuwenhuijsen
25 april 2023
Rated 4,0 out of 5

Zeer leerzaam en zeer waardevol voor de praktijk.

Denise Peters - Smeets
22 december 2022
logo