Online training: Helder en doelgericht schrijven

Nieuw
e-learning
100% online leren
18 uur
 • Leer jouw teksten helder en compact beschrijven, zo dat het schrijven je ook nog minder tijd kost.
 • Er is onder andere aandacht voor bepalen van de boodschap, de opbouw van jouw tekst, het gebruik van heldere taal en het kiezen van de juiste toon.
 • Je hebt (vanaf aankoopdatum) 3 maanden toegang, de doorlooptijd is 12-15 uur;
 • Volledig zelfstandig en online te volgen, waar en wanneer jij wilt;
 • Ontwikkeld vanuit inhoudelijke én onderwijskundige expertise: met afwisselende werkvormen en een sterke koppeling naar jouw werkpraktijk.

Online training: Helder en doelgericht schrijven

Nieuw
e-learning
100% online leren
18 uur
Beschrijving

Schrijf effectief, beknopt en vlot verslagen, behandelplannen, rapporten en mails
Als gedragswetenschapper, psycholoog of pedagoog schrijf je veel. Verslagen, adviesrapporten, behandelplannen en e-mails. Herken je dat het ene stuk makkelijker uit je vingers komt dan het andere? Zeker wanneer het onderwerp spannend of complex is, of je de lezer niet goed kent, kost het schrijven van verslagen, rapporten of mails meer tijd en moeite dan je zou willen. Hoe behoud je diepgang én zorg je dat verslagen voor alle lezers begrijpelijk en herkenbaar zijn. Voor collega’s, ouders, cliënten, leerlingen, leerkrachten of andere betrokkenen?

Deze training helpt je daarbij. Je gaat aan de slag om ervoor te zorgen dat je in minder tijd en met minder moeite heldere, doelgerichte, beknopte en begrijpelijke professionele teksten schrijft. Zo houd je meer tijd over om aan zorg en ondersteuning te besteden. Bovendien draagt jouw verslaglegging bij aan betere hulpverlening.

We gaan hierbij in op het schrijven van verslagen, rapporten en plannen. Daarnaast kijken we ook naar e-mails. Beide kennen namelijk een ander doel en daarmee een andere opbouw en vorm. Na afloop van deze training heb je, aan de hand van 7 stappen, handvatten om jouw professionele teksten beter en sneller te schrijven. Zo leer je hoe je focus bepaalt, hoe je rekening houdt met de doelgroep, de structuur, het gebruik van heldere taal, het kiezen van de juiste toon én over veel gemaakte spellingsfouten.

Voorwaarden en voordelen:

 • leer jouw teksten helder en compact beschrijven, zo dat het schrijven je ook nog minder tijd kost;
 • met aandacht voor bepalen van de boodschap, de opbouw van jouw tekst, het gebruik van heldere taal en het kiezen van de juiste toon;
 • je kunt na betaling direct starten;
 • je hebt (vanaf aankoopdatum) 3 maanden toegang, de doorlooptijd is 12-15 uur;
 • volledig zelfstandig en online te volgen, waar en wanneer jij wilt;
 • ontwikkeld vanuit inhoudelijke én onderwijskundige expertise: met afwisselende werkvormen en een sterke koppeling naar jouw werkpraktijk;
 • geaccrediteerd, we voegen jouw punten toe als jij jouw registratienummer in de online training doorgeeft.

Wil je meer weten over de voordelen en toegevoegde waarde van on demand webinars of (vaardigheids)trainingen? Lees dan dit interview over online leren. Bekijk je liever het andere on demand aanbod? Dat vind je hier.

Accreditaties
Accreditatie Nummer Accreditatiepunten
POH-GGZ 434568 18,0
NIP K&J 434568 12,0 herregistratie
12,0 opleiding – overige taken
NVO-OG* 434568 12,0 herregistratie
12,0 opleiding – overige taken
SKJ 434568 Het SKJ accepteert voor zowel de herregistratie van jeugdzorgwerkers als (ortho)pedagogen en psychologen het aantal accreditatiepunten dat door NVO Orthopedagoog-generalist/NIP Kinder- en jeugdpsycholoog aan deze cursus is toegekend.*
NIP ELP 434568 12,0

*De accreditatiepunten die gelden voor NVO-OG zijn ook geldig voor NVO basis(ortho)pedagogen. Houd hiervoor het aantal herregistratiepunten aan.

Je ontvangt accreditatiepunten als je de volledige online training doorlopen hebt én je een voldoende hebt behaald voor de eindtoets. Je ontvangt dan een geaccrediteerd certificaat via de online leeromgeving.

Aan bovenstaande informatie m.b.t. de accreditatiepunten kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we je naar PE-online. Kom je er niet uit, mail gerust naar info@pao.nl en we helpen jou verder.

Programma

Deze training bestaat uit 8 onderdelen:

 • Inleiding
 • Schrijfproces
 • Structuur van mails
 • Structuur van rapporten en verslagen
 • Heldere taal
 • De juiste toon
 • Puntjes op de i
 • Terugblik en toetsing

Werkwijze
Deze training is volledig online. Jij bent als deelnemer verantwoordelijk voor jouw eigen leren en wij begeleiden je hierbij in de online leeromgeving. Je leert door theorie te lezen, video’s te bekijken, zelftestvragen te beantwoorden, oefeningen te maken én direct aan de slag gaan met teksten uit jouw dagelijkse praktijk.

In deze training werken we in het 7-stappenmodel waarmee je jouw mails, verslagen, rapporten of adviezen beter leert schrijven. In dit model is aandacht voor het schrijfproces, het doel van de tekst, de doelgroep van de tekst, de structuur, de toon, heldere taal én spelling.

Elk hoofdstuk bestaat uit een combinatie van theorie, praktische tips, oefeningen, video’s en vragen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een praktijkopdracht, waarin je dat wat je geleerd hebt direct gaat toepassen in jouw praktijk, op jouw trainingsplan.

Aan het eind van de training volgt een toets: meerkeuzevragen waarvan je minimaal 70% goed moet hebben om uiteindelijk een geaccrediteerd certificaat te ontvangen.

De online training bestaat ongeveer uit 12 uur, met daarbij 6 uur zelfstudie.

Goed om te weten is dat we in de training uitgaan van een ‘carte blanche’ als het gaat om de opmaak en opbouw van verslagen en rapporten. Het kan natuurlijk zijn dat dit binnen jouw organisatie niet (helemaal) geldt. Kijk dan of je met onze tips een goede balans kan creëren.

Voor wie

Werk je als psycholoog, pedagoog of in een andere functie in zorg of onderwijs? Schrijf je veel teksten? Een adviesrapport, een diagnostiekverslag, een behandelplan en dagelijks veel interne en externe mails.

Kost het schrijven van professionele stukken je veel tijd, energie of moeite? Of wil je jouw schrijfvaardigheden verder aanscherpen? Dan is deze online training iets voor jou.

Gereduceerd tarief
Wil je als team of organisatie een webinar of on demand training inkopen? Dit kan met interessante korting. Neem contact met ons op voor een passend voorstel voor jouw organisatie.

Resultaat

Na afloop van deze online training:

 • Kost het schrijven van professionele stukken je minder tijd en energie. Schrijven is weer leuk.
 • Weet je hoe je een duidelijke structuur aanbrengt in jouw verslagen, rapporten, mails en andere teksten.
 • Kun je jouw teksten actief, begrijpelijk en beknopt formuleren.
 • Kun je de juiste toon voor jouw mails en verslagen kiezen, aansluitend bij de lezer.

Reviews

Dankjewel

Laura
9 maart 2023

Helder en fijne afwisseling

Anoniem
18 januari 2022

Fijne training!

Anoniem
4 januari 2022

We helpen je graag!

Heb je een vraag over deze cursus? Of wil je deze cursus incompany organiseren?
PAO Psychologie weet raad. We geven tips en denken met plezier mee in jouw dilemma’s en ontwikkelvragen. PAO Psychologie weet veel van deze registraties en bijbehorende -trajecten, het verschil ertussen en hoe je trajecten slim combineert.

Ontdek je Ware Potentieel: Een Persoonlijke Reis naar Trainersexpertise

Elhoussaine Hmimou
3 juli 2023

Het geleerde is meteen toepasbaar in de praktijk.

Frederiek Nieuwenhuijsen
25 april 2023

Zeer leerzaam en zeer waardevol voor de praktijk.

Denise Peters - Smeets
22 december 2022
logo