Meer informatie?
Wil je meer weten over een onderwerp? Of je laten inspireren? Hier lees je over ontwikkelingen, dilemma’s en andere zaken binnen onze thema’s.
Stel je voor dat je in staat bent om de complexe lagen van psychische aandoeningen en emotionele uitdagingen te begrijpen. Dat is precies wat Cognitieve Gedragstherapie (CGt) mogelijk maakt. CGt is bewezen effectief bij de behandeling van diverse psychische aandoeningen, waaronder depressie (Beck et al., 1979; Etzelmueller et al., 2020), angststoornissen (Hofmann et al., 2012), en posttraumatische stressstoornis (PTSS) (Ehlers et al., 2005). Voor zorgprofessionals die zich willen ontwikkelen in dit vakgebied is het essentieel om een duidelijk carrièrepad te volgen, van het leren van de basisvaardigheden tot volwaardige expertise en/of specialisme. Wij nemen je graag mee in de stappen die je kunt nemen om jouw carrière in CGt vorm te geven.
De eerste stap op weg naar een carrière als CGt-therapeut is het succesvol afronden van de basiscursus CGt. Wanneer je als zorgprofessional PAO’s basiscursus CGt volgt, raak je vertrouwd met een bewezen en wetenschappelijk gefundeerde aanpak van behandeling. Je krijgt de kans om diepgaande kennis op te doen en jezelf vertrouwd te maken met deze effectieve benadering van therapie.
Zodra je de basiscursus met succes hebt afgerond, is het tijd om praktijkervaring op te gaan doen. Ditis dé gelegenheid om je nieuwe kennis in de praktijk te brengen. Praktijkervaring stelt je in staat om niet alleen te leren, maar ook te groeien door echte situaties aan te pakken. Bijvoorbeeld door te reflecteren op je eigen handelen, feedback te vragen aan collega’s of andere betrokkenen en onderzoek te doen naar de verschillende handelingsmogelijkheden bij uiteenlopende situaties. Het helpt je zelfverzekerder te worden in je vakgebied en biedt waardevolle inzichten die je in een klaslokaal niet kunt verkrijgen.
Veel CGt-therapeuten kiezen ervoor hun opleiding voort te zetten door aanvullende trainingen te volgen. Dit is een belangrijke stap om je kennis en vaardigheden verder te verdiepen en je te specialiseren in de diverse specifieke richtingen binnen cognitieve gedragstherapie. PAO biedt diverse vervolgcursussen, supervisorencursussen en nascholingscursussen aan voor CGt-therapeuten om hun professionele ontwikkeling te vervolgen.
Naarmate je meer ervaring krijgt en je specialiseert in CGt, is certificering essentieel. Certificering erkent je als bekwame CGt-therapeut en vergroot je geloofwaardigheid. Bovendien zijn er verschillende beroepsverenigingen voor CGt-therapeuten waarbij je lid kunt worden. Door je te registreren bij een beroepsvereniging houd je professionaliteit op peil en toon je dit zien aan(potentiële) cliënten. Bij het succesvol afronden van vervolg- en nascholingscursussen, behaal je het bijbehorende certificaat en de accreditatiepunten die worden toegekend door de beroepsverenigingen. Erkende opleidingen zijn beoordeeld door de beroepsvereniging en passend bevonden op zowel de kwaliteit van het onderwijs als op de aansluiting op het specifieke vakgebied.
Het pad naar een CGt-therapeut gaat verder met supervisie. Hierbij werk je onder begeleiding samen met ervaren CGt-therapeuten die je feedback en begeleiding geven. Zo leer je je eigen functioneren te verbeteren door te reflecteren op je werkzaamheden. Het is een waardevolle kans om je kennis en vaardigheden te verfijnen en blijvend te groeien in je carrière. Wanneer je zelf Supervisor wil worden, kijk dan eens bij onze Supervisorencursus VGCt.
Als CGt-therapeut is het belangrijk om je professioneel voortdurend te blijven ontwikkelen. Blijf op de hoogte van de nieuwste onderzoeken en behandeltechnieken, neem deel aan conferenties en blijf verbonden met collega’s in het veld. De beroepsverenigingen kunnen je helpen in kennisopname en netwerken, verder is er natuurlijk veel informatie online te vinden en kun je bij PAO Psychologie tijdens de cursussen in contact komen met mede CGt’ers. Dit alles helpt je in je verdere ontwikkeling als zorgprofessional.
Het carrièrepad naar een CGt-therapeut is een boeiende reis vol mogelijkheden om te leren, te groeien en bij te dragen aan het welzijn van anderen. Met de juiste opleiding, praktijkervaring en toewijding bouw je een succesvolle carrière op in cognitieve gedragstherapie en kun jij het verschil betekenen in het leven van mensen die hulp nodig hebben bij het omgaan met psychische aandoeningen en emotionele uitdagingen. Zet jij de eerste stap bij PAO?
Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F., & Emery, G. (1979). Cognitive Therapy of Depression. New York: Guilford Press.
Ehlers, A., Clark, D. M., Hackmann, A., McManus, F., Fennell, M., Herbert, C., & Mayou, R. (2005). A randomized controlled trial of cognitive therapy, a self-help booklet, and repeated assessments as early interventions for posttraumatic stress disorder. Archives of General Psychiatry, 62(5), 591– 602.
Etzelmueller, A., Vis, C., Karyotaki, E., Baumeister, H., Titov, N., Berking, M., … &
Ebert, D. D. (2020). Effects of internet-based cognitive behavioral therapy in routine care for adults in treatment for depression and anxiety: systematic review and meta-analysis. Journal of medical Internet research, 22(8), e18100.
Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The
Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A Review of Meta-analyses.
Cognitive Therapy and Research, 36(5), 427–440.