Scholingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP

Klassikaal op locatie
Arbeids- en organisatiepsychologie
240 uur
 • Start nu zodat je mogelijk via overgangsregeling in het BIG-register kunt komen;
 • Scholingstraject NIP KJ van 480 uur;
 • Vanaf 15 september 2023 alleen nog voor psychologen;
 • Traject op maat dat je elk moment kunt starten;
 • Intensief blended: interessant en toekomstbestendig onderwijs.

Scholingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP

Klassikaal op locatie
Arbeids- en organisatiepsychologie
240 uur

Beschrijving

Individuele scholing voor jouw registratietraject tot Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP. Wil jij jouw werk als psycholoog meer verdieping geven? Werk je met kinderen, jongeren of mensen met een verstandelijke beperking? Wil jij jouw expertise en vaardigheden verder ontwikkelen? Wil jij expert worden in de psychische gezondheid en ontwikkeling van kinderen?

Volg dan een individueel opleidingstraject voor de postmasterregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP. Dit traject volg je bij het NIP, bij PAO vul je de scholingseisen in. Tijdens deze postmasteropleiding ontwikkel jij je in jouw vak. Je verdiept en verbreedt jouw kennis, vaardigheden en houding als kinder- en jeugdpsycholoog.

Dit scholingstraject is dé manier om aan de 480 uur scholing voor jouw registratie als NIP Registerpsycholoog Kinder- en Jeugd te voldoen. Via deze registratie kom je via een overgangsregeling in het BIG-register. Dit scholingstraject is op maat en je start wanneer het jou uitkomt.

Let op! Het scholingstraject is een onderdeel van jouw Opleidingstraject bij het NIP. Het is noodzakelijk dat je jezelf bij het NIP voor dit traject aanmeldt. Het NIP heeft een handig stappenplan gemaakt.

Wil je meer weten? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse informatiebijeenkomst.

Kernpunten:

 • 480 uur scholing: diagnostiek, behandeling en overige taken.
 • De verbinding tussen theorie en praktijk staat centraal.
 • Intensief blended: interessant en toekomstbestendig onderwijs.
 • Slim! Vraag jaarlijks STAP-budget aan voor dit scholingstraject.

Accreditaties

Dit scholingstraject is op maat. Dat betekent dat je verschillende cursussen, opleidingen en online trainingen volgt die elk afzonderlijk geaccrediteerd zijn. Samen vormt dit onderwijs een uitgebalanceerd geheel.

Per cursus of opleiding ontvang je een geaccrediteerd certificaat als:

 • Je actief hebt deelgenomen in de klassikale bijeenkomsten
 • Je 100% van de online uren hebt doorlopen
 • Je een voldoende hebt voor je toetsing (beoordeeld door docent)
 • Je minimaal 90% aanwezig bent geweest tijdens de klassikale uren. Ben je tussen de 80 en 90% aanwezig geweest, kun je in de meeste gevallen een vervangende opdracht maken.

Programma

Het scholingstraject als onderdeel van het Registratietraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP is individueel. Dat betekent dat je het zo vorm kunt geven dat het goed past bij jouw werkervaring, ambities en taken.

Hoe werkt dit?
Stuur ons een bericht met deze informatie:

 • Jouw naam, emailadres en telefoonnummer
 • Werksetting en doelgroep
 • Jouw taken als psycholoog of orthopedagoog
 • Specifieke interessegebieden
 • Eventueel: geaccrediteerde certificaten van scholing die je in de afgelopen 5 jaar hebt gevolgd.

Vervolgens neemt één van onze adviseurs contact met je op voor een opleidingsplan op maat. Dit doen we slim. We stemmen het plan goed af op jouw werksetting en ambities. Bovendien zorgen we ervoor dat je in het plan maximaal gebruik kunt proberen te maken van het STAP-budget. Dit opleidingsplan kun je vervolgens indienen bij jouw aanmelding bij het NIP. 

Opleidingskosten
Afhankelijk van jouw opleidingswensen en de toekenning van het STAP-budget* moet je voor dit traject rekenen op een bedrag tussen €8.000 en €15.000. Oftewel tussen €2000 en €3750 per jaar als je er vier jaar over doet. De kosten voor dit traject zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt. Hierover adviseren we je graag!

Supervisie
Om je te kunnen registreren als Registerpsycholoog NIP KJ volg je in totaal 90 uur individuele supervisie (of 120 uur groepssupervisie). Dit organiseer je zelf.
Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.

Voor wie

Het opleidingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog van het NIP is voor afgestudeerde psychologen of orthopedagogen die graag een generalistische postmasterregistratie willen behalen. PAO helpt je bij het invullen van de scholingseisen voor deze opleiding.

Wat verwachten wij van jou?

 • Je bent universitair afgestudeerd als psycholoog of orthopedagoog.
 • Je bent intrinsiek gemotiveerd om de invulling van jouw vak te professionaliseren.
 • Je hebt de ambitie om je in de volledige breedte van het vak te ontwikkelen: diagnostiek, behandeling/begeleiding en overige taken.

Wil jij starten met het opleidingstraject tot Registerpsycholoog NIP KJ?

Meld jezelf aan bij het NIP via MijnNIP.

Het NIP verwacht dat je deze formulieren invult voor jouw aanmelddossier:

Resultaat

Na afloop:

 • voldoe je aan alle scholingseisen voor Registerpsycholoog NIP K&J;
 • heb je jouw universitaire kennis opgehaald, aangevuld en verdiept;
 • heb je meer inzicht in de praktische toepassing van de wetenschap in jouw vak;
 • heb je jouw vakbekwaamheid in diagnostiek, behandeling/begeleiding en overige taken vergroot.

Het team

Docenten, trainers en teamleden staan voor je klaar.

Reviews

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

We helpen je graag!

Heb je een vraag over deze cursus? Of wil je deze cursus incompany organiseren?
PAO Psychologie weet raad. We geven tips en denken met plezier mee in jouw dilemma’s en ontwikkelvragen. PAO Psychologie weet veel van deze registraties en bijbehorende -trajecten, het verschil ertussen en hoe je trajecten slim combineert.

Veelgestelde vragen

Wat kost dit traject?

Afhankelijk van jouw opleidingswensen en de toekenning van het STAP-budget* moet je voor dit traject rekenen op een bedrag tussen €8.000 en €15.000. Oftewel tussen €2000 en €3750 per jaar als je er vier jaar over doet. De kosten voor dit traject zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt. Hierover adviseren we je graag!

*PAO staat in het STAP-register. Als je vier jaar over het traject doet en jaarlijks STAP-budget aanvraagt en dit toegewezen krijgt dan betekent dit dat je €4000,- gefinancierd krijgt door UWV.

Wat moet ik nog doen nadat ik ben toegelaten en gestart ben met de opleiding?

Wil jij je als Registerpsycholoog NIP KJ registreren? Naast de 480 uur aan scholingspunten en 90 uur supervisie dien je voor de registratie ook 2790 uur werkervaring (verdeeld over 5 jaar) aan te tonen en een VOG te overleggen. Meer informatie hierover lees je hier.

Hoe kan ik mijzelf aanmelden?

De eerste stap is dat je een opleidingsplan aanvraagt via de rode button bovenaan de pagina.

Let op: wil jij je als Registerpsycholoog NIP KJ registreren? Dan moet je NIP lid zijn en jezelf ook aanmelden bij het NIP. Dat kan – nadat je het opleidingsplan hebt –  via deze link.

Wanneer weet ik of ik ben toegelaten?

Het NIP neemt maximaal 3 maanden voor de beoordeling of je bent toegelaten.

Kan ik me als orthopedagoog aanmelden voor het K&J-opleidingstraject?

Dat kan; orthopedagogen kunnen lid worden van het NIP en zich aanmelden voor het individuele opleidingstraject K&J bij het NIP. Voor degenen die al beschikken over een registratie als orthopedagoog-generalist geldt dat zij vrijstellingen kunnen krijgen op een aantal onderdelen.

Zie de website van het NIP voor meer informatie hierover.

Ik heb al wat nascholing gevolgd. Is dat een probleem?

Je kunt (door NIP-KJ-geaccrediteerde) cursussen opvoeren met een terugwerkende kracht van 5 jaar. Dit beoordeelt het NIP en er kan een maximum gesteld worden aan het aantal punten.

Wat is de studiebelasting per jaar?

Als je 4 jaar doet over het opleidingstraject dan is de studiebelasting per jaar ongeveer 120 uur scholing. Daarnaast moet je tijd inruimen voor literatuurstudie en praktijkopdrachten. Per cursus of opleiding staat beschreven wat de precieze studiebelasting is.

Komt er een overgangsregeling, en wanneer?

Voor psychologen met een NIP registratie K&J (en voor hen die daartoe in opleiding zijn) komt er een overgangsregeling naar het nieuwe BIG-beroep gezondheidszorgpsycholoog generalist.

Dat er een overgangsregeling komt is zeker, maar hoe deze er precies uit zal zien (inclusief termijnen) is nu (december 2022) nog niet bekend.

De overgangsregeling maakt namelijk deel uit van een wettelijke regeling (Algemene Maatregel van Bestuur) die wordt vastgesteld door de minister. Vanuit het Programma Beroepenstructuur wordt een voorzet gedaan voor de overgangsregeling, en die wordt door het College van de FGzPt (na raadpleging van relevante partijen, waaronder het NIP) als advies aan de minister aangeboden.

We kunnen dus nu nog niet zeggen vanaf welk moment K&J-psychologen (of zij die daartoe in opleiding zijn) daadwerkelijk geregistreerd zullen zijn als gz-psycholoog generalist.

Uitgangspunt is dat de overgangsregeling er is en in werking treedt op hetzelfde moment dat het nieuwe beroep er is; dat is naar verwachting 1 juli 2024.

De overgangsregeling zal gelden voor geregistreerde K&J-psychologen, én voor mensen die op dat moment nog bezig zijn met hun opleidingstraject. Zij krijgen de kans hun traject dan (binnen een nog vast te stellen periode) af te ronden.

Wanneer kan ik BIG-geregistreerd zijn?

Omdat de precieze uitwerking van het beroep, de overgangsregeling en de termijnen (bijvoorbeeld: tot wanneer mag je je aanmelden voor het opleidingstraject en tot wanneer krijg je de tijd dit af te ronden) nog niet zijn vastgesteld, kunnen we daar nog geen zekerheid over geven. Maar de datum waarop registratie in het nieuwe beroep gz-psycholoog generalist mogelijk is, zal – ook voor al geregistreerde K&J-psychologen en GZ-psychologen – niet eerder zijn dan 1 juli 2014.

Kan ik nu nog starten met een K&J-opleidingstraject?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van het opleidingstraject tot K&J-psycholoog NIP dan kun je je daar nu nog voor aanmelden. Pas later in het proces zal er een datum worden vastgesteld waarop het niet meer mogelijk is het individuele traject bij het NIP te starten, en een termijn waarbinnen een eenmaal gestart opleidingstraject afgerond moet worden. We verwachten hier in de loop van 2023 meer over te kunnen melden.

Ontdek je Ware Potentieel: Een Persoonlijke Reis naar Trainersexpertise
Elhoussaine Hmimou
3 juli 2023
Het geleerde is meteen toepasbaar in de praktijk. Inhoudelijk een goede cursus met prettige docenten en veel ruimte voor eigen inbreng en uitwisseling met mede-cursisten. Voor mij was het vooral een prettige opfrisser van eerder opgedane kennis.
Frederiek Nieuwenhuijsen
25 april 2023
Zeer leerzaam en zeer waardevol voor de praktijk.
Denise Peters - Smeets
22 december 2022
logo