Hanna-Swaab

Hanna Swaab

PAO hoofddocent

Hanna Swaab is klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, psychotherapeut en Hoogleraar Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is zij hoofdopleider van de landelijke specialistische opleidingen tot klinisch psycholoog, differentiatie kinderen en jeugd, en klinisch neuropsycholoog.

Hanna studeerde klinische kinderpsychologie en neuropsychologie en werd in 1985 benoemd als universitair docent bij de Universiteit Utrecht, op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het UMCU en bij het Rudolf Magnus Instituut voor neuroscience. In 1997 werd zij Universitair Hoofddocent, praktijkopleider en hoofd van de secties Psychodiagnostiek, Gezinstherapie en Individuele psychotherapie bij de divisie hersenen van het UMCU. Sinds 2004 is ze hoogleraar neuropedagogiek en ontwikkelingsstoornissen bij de Universiteit Leiden.

Tussen 2013-2018 was Hanna decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Zij is directeur van het Ambulatorium van de Universiteit Leiden en hoofdopleider van de landelijke specialistische opleidingen tot klinisch psycholoog (kinderen en jeugdigen) en tot klinisch neuropsycholoog.

Zij combineert bestuur, management, onderwijs, opleiding en klinisch werk met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Hanna heeft vele wetenschappelijke publicaties op haar naam staan. Samen met mede hoofddocent Claudia König is Hanna de auteur van het boek: Klinische kinderneuropsychologie.

Lees hier een interview met Hanna en Claudia, waarin zij stellen dat neuropsychologische diagnostiek verklarend kan zijn. En meer zicht geeft op de aard van een ontwikkelingsstoornis dan een DSM-classificatie.

Hanna zelf ontmoeten? Binnen PAO Psychologie is ze één van de docenten binnen de volgende cursus:

logo