Opleidingsadvies: Schematherapie

Schematherapie is een evidence-based behandelvorm, voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling onderzoek je de invloed van ervaringen uit de jeugd op het denken en doen. Het gaat over patronen herkennen en die zodanig veranderen dat de cliënt anders gaat denken, zich beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Schematherapie kan individueel, in een groep, of in een combinatie van beide gegeven worden.

Schematherapie is ontwikkeld voor de behandeling van volwassenen maar wordt steeds vaker toegepast bij adolescenten. Schema’s ontwikkelen zich vanaf de vroege jeugd en worden in de adolescentie al zichtbaar. Bij de vereniging zijn daarnaast speciale interest groups in de maak; dus Schematherapie op doelgroep (bijv. voor LVB, ASS, K&J, eetstoornissen etc).

Registraties

De VSt heeft 2 opleidingsroutes, een voor wo-professionals tot schematherapeut. En een voor hbo-professionals, tot schematherapeutisch werkende.

Beide routes kennen vier opleidingsstappen: Aspirant; Junior; Senior en Supervisor. Wanneer je welke titel mag dragen, wordt heel duidelijk uitgelegd in deze afbeelding van de Verenging voor Schematherapie.

Meer informatie

  • Voor het aantal uren supervisie, intervisie en werkervaring voor elk van de opleidingsstappen, verwijzen we je graag naar het registratiereglement van de VSt.
  • Ben je senior of supervisor? Dan moet je je elke 5 jaar herregistreren. De herregistratie-eisen vind je hier.

Cursusaanbod

  • Wil jij de basis- en vervolgcursus schematherapie in één keer volgen? Dan zien we je graag terug in onze cursus! Onze cursus is erkend bij Vereniging Schematherapie en omvat zowel de 25-uurs basis- als de 25-uurs vervolgcursus in het opleidingstraject tot schematherapeut. Daarnaast is de cursus erkent als 50-uurs vervolgcursus in het registratietraject tot cognitief gedragstherapeut (VGCt)
  • Ben je op zoek naar een mooie cursus voor jouw herregistratiepunten? Kijk dan eens naar de cursus ‘Cursus Experiëntiële technieken in groepsschematherapie
logo