Christel-Kraaij

Christel Kraaij

PAO docent

Christel Kraaij is opgeleid tot klinisch psycholoog en sinds december 2021 medeoprichter en bestuurder van Trauma en Transitie, een specialistische ggz-instelling voor volwassenen die kampen met de gevolgen van (vroeg)kinderlijk trauma. Daarnaast heeft ze TransitieLAB opgericht, gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling, op trauma-sensitieve basis.

Naast de reguliere opleidingen die ze heeft gevolgd, hebben ervarings- en lichaamsgerichte behandelvormen altijd haar interesse gehad. Ze heeft de psychodrama-opleiding afgerond in 2018 en start najaar 2023 met Sensorimotor Psychotherapy®, level III.

Inhoudelijk is zij gespecialiseerd in de behandeling van ernstig trauma in combinatie met forse hechtingsproblematiek. Ze behandelt met namen mensen met een Complexe Posttraumatische stress-stoornis en/of een Dissociatieve Identiteitsstoornis. In het bijzonder houdt ze zich bezig met de gevolgen van georganiseerd misbruik. Ze geeft (team)supervisie, lezingen en workshops en is docent, zowel bij de Rinogroep als bij PAO Psychologie. Ze is als adviseur betrokken bij Traumanet en bij ‘DIS is me’. Tot slot heeft ze meegewerkt aan een documentaire ’Niets is wat het lijkt’ over georganiseerd misbruik en DIS. En ze heeft een aantal artikelen hierover gepubliceerd. Zie onder andere:

  • Kraaij, C. (2021), ‘Afstand’, over afstand nemen van ingrijpende gebeurtenissen en gevolgen daarvan op persoonlijkheidsontwikkeling. Tijdschrift PsychoSociaal digitaal (2021-2)
  • Kraaij, C. (2020). Shards of Glass and Dark Rituals. A Dutch investigative radio program on organized abuse with ritual elements. ESTD Newsletter Volume 11 Number 1, March 2021
  • Kraaij, C. & Van der Knoop, A. (2017). Ritueel misbruik en mind control als onderdeel van het levensverhaal van de patiënte Een dilemma in psychotherapie. Psyche & Geloof, 28(4), 171183.
  • https://www.psychegeloof.nl/editions/psyche-geloof-28-2017-4

Christel zelf ontmoeten? Binnen PAO Psychologie geeft ze les binnen de volgende opleidingen:

logo