Persoonsgericht en waarderend trainen

Nieuw
Klassikaal op locatie
Professionele vaardigheden
Arbeids- en organisatiepsychologie
215 uur
 • 10 thematische opleidingsdagen en 10 supervisiesessies
 • Geïnspireerd op Appreciative Inquiry
 • Aandacht voor je eigen persoonlijke, professionele ontwikkeling
 • Supervisie kan bij SKJ, registerplein, apart geregistreerd worden als reflectiepunten
 • erkend door NOBTRA

Persoonsgericht en waarderend trainen

Nieuw
Klassikaal op locatie
Professionele vaardigheden
Arbeids- en organisatiepsychologie
215 uur
Beschrijving

Dé vernieuwende trainersopleiding in Nederland
Een toekomstbestendige organisatie zorgt ervoor dat haar professionals goed worden begeleid en opgeleid en dat hun leervermogen groot is. Door de toenemende diversiteit en voortdurende veranderingen in onze maatschappij en organisaties, wordt er veel van professionals gevraagd. Ze moeten zichzelf continue opnieuw uitvinden, nieuwe werkwijzen ontwikkelen en presteren onder hoge druk. Er zijn personeelstekorten en professionals met verschillende achtergronden moeten samenwerken. Voor organisaties die toekomstbestendig willen zijn, is het opleiden, trainen en begeleiden van professionals van steeds groter belang.

Persoonsgericht en waarderend trainen geeft je met behulp van de 7V’s inspiratie en houvast om een rijke en inclusieve leeromgeving te creëren. Persoonsgericht trainen betekent dat je rekening houdt met de persoon van je deelnemer. Een persoon met al zijn gelaagde identiteiten: van functie, leeftijd, (culturele) achtergrond, gender, tot overtuigingen en karaktertrekken. De persoon in zijn totaliteit leert en ontwikkelt zich, telkens weer. Waarderend trainen betekent dat je de kwaliteiten en talenten van je deelnemer versterkt. Je kijkt waarderend naar je deelnemer: wat gaat er wél goed en wat is er van nature aanwezig?

De opleiding bestaat uit tien thema’s en is opgebouwd met behulp van de 7V’s.De 7V’s zijn geïnspireerd op het theoretisch model van Appreciative Inquiry, oftewel waarderend onderzoek.

Accreditaties

De trainersopleiding Persoonsgericht en waarderend trainen is geaccrediteerd bij:

 • SKJ
 • Registerplein
 • erkend door NOBTRA

Je ontvangt een geaccrediteerd certificaat als:
• Je actief hebt deelgenomen tijdens de opleidingsdagen
• Je 90% van de online leeromgeving hebt doorlopen
• Je een voldoende hebt voor je toetsing (beoordeeld door docent)
• Je minimaal 80% aanwezig bent geweest tijdens de opleidingsdagen. Ben je tussen de 80 en 90% aanwezig geweest, kun je in de meeste gevallen een vervangende opdracht maken.

Je ontvangt een bewijs van deelname, zonder accreditaties als:
• Je minimaal 70% aanwezig bent geweest
• Je geen voldoende hebt gehaald voor de toetsing
• Actieve deelname en afronding van de online elementen is wel vereist.

Aan bovenstaande informatie m.b.t. de accreditatiepunten kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we je naar PE-online en de website van Witte Zwaan & Zwarte Zwaan.

Programma

De opleiding bestaat uit tien thema’s en is opgebouwd met behulp van de 7V’s.De 7V’s zijn geïnspireerd op het theoretisch model van Appreciative Inquiry, oftewel waarderend onderzoek.

De 7V’s staan voor:

 1. Verkennen
 2. Verrassen / Verbeelden
 3. Verdiepen
 4. Verbreden
 5. Verankeren
 6. Vieren
 7. Verrijken

Iedere opleidingsdag staat er een thema centraal. Het boek “persoonsgericht en waarderend trainen” sluit hier naadloos op aan. In de rijke online leeromgeving vind je inspirerende opdrachten en filmpjes, concrete tools en verdiepende theorie. Je studeert op je eigen tempo en op een tijdstip dat het jou uitkomt in de online leeromgeving.

Verkennen:

 1. Kennismaken en creëren van een veilige sfeer

Verrassen en verbeelden

 1. Activerende en belevingsgerichte werkvormen
 2. Ontwerpen van een rijke en inclusieve leeromgeving

Verdiepen:

 1. Leren en veranderen
 2. Omgaan met groepsdynamica
 3. Persoonsgericht en diepgaand trainen
 4. Bewust begeleiden

Verbreden:

 1. Omgaan met brede diversiteit in groepen
 2. Ondernemerschap als trainer

Verankeren:

 1. Evalueren, toetsen en beoordelen

Vieren:

We sluiten de opleiding af met een vierbijeenkomst!

Persoonlijke begeleiding in de vorm van supervisie
Naast de opleidingsdagen krijg je supervisie. De supervisie bestaat uit 10 bijeenkomsten van minimaal 2 en maximaal 2,5 uur. Je supervisiegroep bestaat uit maximaal 4 personen (dus maximaal 3 andere groepsgenoten, collega-trainers). Tijdens de supervisie bespreek je de voortgang van jouw (door)ontwikkeling als trainer. Na iedere bijeenkomst schrijf je een reflectie waardoor je meer inzicht krijgt in jouw eigen wijze van waarnemen, voelen, denken en professioneel handelen. Je bespreekt concrete (leer)situaties en leert hier dieper op reflecteren. Tijdens iedere bijeenkomst is er ruimte om je eigen leervragen in te brengen. Door middel van diverse werkvormen werk je aan je eigen leervragen. Bijvoorbeeld door te oefenen, door reflectie op videobeelden of door werkvormen die we met elkaar ter plekke vormgeven. Hierdoor krijg je meer zicht én grip op je eigen leerthema’s als trainer en als persoon. Deze eigen ervaring met leren en veranderen helpt je ook om het leer- en veranderproces van jouw deelnemers nog beter te begeleiden.

Rode draad
De supervisie zorgt voor een rode draad tijdens je opleiding. Een plek waar je telkens kan kijken waar je staat, waar je naartoe wilt, en wat je (alternatieve) mogelijkheden zijn. Je kunt bij de andere trainers ‘de kunst afkijken’ en leert professionele keuzes te maken en te onderbouwen. De opleidingsdagen en de supervisie wisselen elkaar steeds af. Zo kom je tot een optimale mix tussen theorie, ervaringen uitwisselen en leren uit je eigen praktijk. Zo biedt deze opleiding je een rijke leeromgeving waar we altijd aansluiten op jouw unieke leervragen en ervaring!

Diverse groep
De opleiding volg je in een diverse groep waarin je behalve van de trainers ook leert van de groep. Deelnemers komen uit (jeugd)zorg, overheid en onderwijs, of uit financiële en zakelijke dienstverlening (bijvoorbeeld zelfstandige trainers). Dit vormt een mooie en leerzame mix van deelnemers.

Netwerk
Je geeft minimaal 2 dagen per maand training en brengt leerervaringen in tijdens de opleidingsdagen en de supervisie. Desgewenst word je in contact gebracht met een organisatie waar je meer of gevarieerdere trainingservaring op kunt doen. Wij zetten ons netwerk in en openen deuren voor jou!

Voor wie
 • WO of HBO opgeleide professional met hart en drive voor het opleiden en begeleiden van (collega)-professionals
 • Minstens 3 jaar werkervaring
 • Ervaring met of talent voor het werken met groepen
 • Stevige en sociale persoonlijkheid met reflectievermogen
 • Mogelijkheid tot geven van verschillende trainingen aan verschillende groepen (richtlijn twee trainingsdagdelen per maand). De docenten kunnen je helpen bij het vinden van een organisatie waar je kunt lesgeven.
Resultaat

Na afloop van deze opleiding:

 • Ben je een trainer die zijn of haar eigen kwaliteiten goed inzet.
 • Je kunt omgaan met je eigen gevoeligheden en allergieën.
 • Je kunt eventuele wrijvingen of (onderhuidse) spanningen in een groep bespreekbaar maken en hanteren.
 • Je hebt je eigen stijl en visie op trainen ontwikkeld.
 • Je durft diverse groepen te begeleiden, kunt confronteren en je creëert een veilige sfeer in de groep waarin deelnemers optimaal kunnen leren.
 • Je maakt eigen, aansprekende trainingsontwerpen die aansluiten bij jouw doelgroep.
 • Je hebt een breed repertoire aan diverse werkvormen die je kunt inzetten.
 • Je communiceert helder met je opdrachtgever over de voortgang van je trainingen.
 • Je hebt een nieuw netwerk opgebouwd en hebt bij verschillende trainers ‘in de keuken gekeken’.

 

Je gelooft in jezelf als vakkundige en sprankelende trainer!

Tijdens de opleiding werk je gericht aan het (door)ontwikkelen van zeven competenties voor een effectieve en sprankelende trainer.

De 7 competenties zijn:

 1. Werkt vanuit een waarderende grondhouding
 2. Is een kunstenaar in het omgaan met groepsdynamica
 3. Kan een professionele begeleidingsrelatie aangaan met elke individuele deelnemer
 4. Is een didactisch tovenaar en inspirator
 5. Is een kundig trainingsontwerper
 6. Is ondernemend, verbindend en vernieuwend
 7. Kan zinnige zelfreflectie toepassen

Deze zeven competenties zijn uitgewerkt in het boek “Persoonsgericht en waarderend trainen, 7V’s voor inspiratie en houvast” (de Heij, 2022).

Reviews

De opleiding ‘Persoonsgericht en waarderend trainen’ heeft me naar een hoger niveau gebracht. Niet enkel als trainer, maar ook als persoon. Het direct gebruik maken van de situaties die tijdens trainingen voorvallen, het omgaan met weerstand, maar ook het ontwikkelen van een eigen training en ondernemerschap zijn aan bod gekomen. Alle leerervaringen werden vergroot door supervisiegesprekken die parallel aan de opleiding plaatsvonden. Kortom: een aanrader voor elke trainer!

Tanja Brückmann
16 september 2023

Professionele opleiding

Omar Kaddouri
8 september 2023

De moeite absoluut waard

Helen Arends
25 juli 2023

Inzicht

Mireille Bartelink Bynoe
3 juli 2023

Ontdek je Ware Potentieel: Een Persoonlijke Reis naar Trainersexpertise

Elhoussaine Hmimou
3 juli 2023

We helpen je graag!

Heb je een vraag over deze cursus? Of wil je deze cursus incompany organiseren?
PAO Psychologie weet raad. We geven tips en denken met plezier mee in jouw dilemma’s en ontwikkelvragen. PAO Psychologie weet veel van deze registraties en bijbehorende -trajecten, het verschil ertussen en hoe je trajecten slim combineert.

Veelgestelde vragen
Ik werk in een andere sector maar ik wel graag deelnemen, kan dat?

Mail ons in welke functie/rol en werksetting je werkt. Wij leggen dit dan aan de docenten voor om te kijken of jij het optimale uit deze cursus kan halen. Voorwaarde is daarbij sowieso dat je een behandelende of mediërende rol hebt. Voer je alleen diagnostiek uit? Dan past deze cursus niet goed genoeg bij jouw functie.

Ik werk met ouderen, kan ik de kennis uit deze cursus daar ook in toepassen?

We hebben ervoor gekozen in deze cursus te focussen op de driehoek waarin verhouding cliënt-familie die van kind-ouder is. In de ouderenzorg zie je vaak dat de rollen in de driehoek omgekeerd zijn: de ouder is dan de cliënt, de kinderen de familie. Dit levert een andere dynamiek met zijn eigen uitdagingen en nadrukken op. In deze korte cursus kunnen we niet tegelijkertijd stilstaan bij beide soorten driehoeken en beide soorten de aandacht geven die ze verdienen. Heb je interesse in een cursus over de driehoek in de zorg voor gehandicapte, dementerende ouderen? Neem dan contact met ons op.

Relevante cursussen

Verdiepingscursus Oplossingsgericht werken met cliënten met een licht verstandelijke beperking

Klassikaal op locatie
Cognitieve gedragstherapie
Professionele vaardigheden
Oplossingsgerichte therapie
15 uur

Verdiepingscursus Oplossingsgericht coachen

Klassikaal op locatie
Cognitieve gedragstherapie
Professionele vaardigheden
Oplossingsgerichte therapie
19 uur

Verdiepingscursus Oplossingsgericht systemisch werken

Klassikaal op locatie
Kind en jeugd
Cognitieve gedragstherapie
Volwassenen en ouderen
Professionele vaardigheden
Oplossingsgerichte therapie
19 uur

Basiscursus Oplossingsgerichte therapie

Klassikaal op locatie
Kind en jeugd
Cognitieve gedragstherapie
Volwassenen en ouderen
Professionele vaardigheden
Oplossingsgerichte therapie
19 uur

Opleiding Arbeid- en Organisatiepsycholoog

Klassikaal op locatie
Arbeids- en organisatiepsychologie
200 uur

Verdiepingscursus leren en ontwikkeling begeleiden

Klassikaal op locatie
Professionele vaardigheden
25 uur

Webinar: Zelfsturende teams in zorg en onderwijs

e-learning
Professionele vaardigheden
Arbeids- en organisatiepsychologie
100% online leren
4 uur

Cursus Oplossingsgericht werken bij hersenletsel

Klassikaal op locatie
Neuropsychologie
Volwassenen en ouderen
Oplossingsgerichte therapie
6 uur

Opleiding Ervaringsdeskundige inzet in leiderschap, advies en bestuur

Klassikaal op locatie
Professionele vaardigheden
139 uur
Bekijk het hele cursusaanbod

Ontdek je Ware Potentieel: Een Persoonlijke Reis naar Trainersexpertise

Elhoussaine Hmimou
3 juli 2023

Het geleerde is meteen toepasbaar in de praktijk.

Frederiek Nieuwenhuijsen
25 april 2023

Zeer leerzaam en zeer waardevol voor de praktijk.

Denise Peters - Smeets
22 december 2022
logo