De opleiding bestaat uit tien thema’s en is opgebouwd met behulp van de 7V’s.De 7V’s zijn geïnspireerd op het theoretisch model van Appreciative Inquiry, oftewel waarderend onderzoek.
De 7V’s staan voor:
- Verkennen
- Verrassen / Verbeelden
- Verdiepen
- Verbreden
- Verankeren
- Vieren
- Verrijken
Iedere opleidingsdag staat er een thema centraal. Het boek “persoonsgericht en waarderend trainen” sluit hier naadloos op aan. In de rijke online leeromgeving vind je inspirerende opdrachten en filmpjes, concrete tools en verdiepende theorie. Je studeert op je eigen tempo en op een tijdstip dat het jou uitkomt in de online leeromgeving.
Verkennen:
- Kennismaken en creëren van een veilige sfeer
Verrassen en verbeelden
- Activerende en belevingsgerichte werkvormen
- Ontwerpen van een rijke en inclusieve leeromgeving
Verdiepen:
- Leren en veranderen
- Omgaan met groepsdynamica
- Persoonsgericht en diepgaand trainen
- Bewust begeleiden
Verbreden:
- Omgaan met brede diversiteit in groepen
- Ondernemerschap als trainer
Verankeren:
- Evalueren, toetsen en beoordelen
Vieren:
We sluiten de opleiding af met een vierbijeenkomst!
Persoonlijke begeleiding in de vorm van supervisie
Naast de opleidingsdagen krijg je supervisie. De supervisie bestaat uit 10 bijeenkomsten van minimaal 2 en maximaal 2,5 uur. Je supervisiegroep bestaat uit maximaal 4 personen (dus maximaal 3 andere groepsgenoten, collega-trainers). Tijdens de supervisie bespreek je de voortgang van jouw (door)ontwikkeling als trainer. Na iedere bijeenkomst schrijf je een reflectie waardoor je meer inzicht krijgt in jouw eigen wijze van waarnemen, voelen, denken en professioneel handelen. Je bespreekt concrete (leer)situaties en leert hier dieper op reflecteren. Tijdens iedere bijeenkomst is er ruimte om je eigen leervragen in te brengen. Door middel van diverse werkvormen werk je aan je eigen leervragen. Bijvoorbeeld door te oefenen, door reflectie op videobeelden of door werkvormen die we met elkaar ter plekke vormgeven. Hierdoor krijg je meer zicht én grip op je eigen leerthema’s als trainer en als persoon. Deze eigen ervaring met leren en veranderen helpt je ook om het leer- en veranderproces van jouw deelnemers nog beter te begeleiden.
Rode draad
De supervisie zorgt voor een rode draad tijdens je opleiding. Een plek waar je telkens kan kijken waar je staat, waar je naartoe wilt, en wat je (alternatieve) mogelijkheden zijn. Je kunt bij de andere trainers ‘de kunst afkijken’ en leert professionele keuzes te maken en te onderbouwen. De opleidingsdagen en de supervisie wisselen elkaar steeds af. Zo kom je tot een optimale mix tussen theorie, ervaringen uitwisselen en leren uit je eigen praktijk. Zo biedt deze opleiding je een rijke leeromgeving waar we altijd aansluiten op jouw unieke leervragen en ervaring!
Diverse groep
De opleiding volg je in een diverse groep waarin je behalve van de trainers ook leert van de groep. Deelnemers komen uit (jeugd)zorg, overheid en onderwijs, of uit financiële en zakelijke dienstverlening (bijvoorbeeld zelfstandige trainers). Dit vormt een mooie en leerzame mix van deelnemers.
Netwerk
Je geeft minimaal 2 dagen per maand training en brengt leerervaringen in tijdens de opleidingsdagen en de supervisie. Desgewenst word je in contact gebracht met een organisatie waar je meer of gevarieerdere trainingservaring op kunt doen. Wij zetten ons netwerk in en openen deuren voor jou!