Gratis opleidingsadvies
Wil jij jouw nascholing of registratietraject slim organiseren? Wij denken met je mee en geven je kosteloos advies of stellen een opleidingsplan voor je op. Neem dus contact met ons op om kennis te maken met één van onze opleidingsexperts!
Opleidingsadvies: Praktijkondersteuner GGZ
Praktijkondersteuner huisarts, geestelijke gezondheidszorg. Daarvoor staat POH-GGZ. Het aantal praktijkondersteuners in Nederland groeit. Praktijkondersteuners bieden ondersteuning en hulp aan cliënten met (lichtere) psychische en psychosociale problemen. Ze ontlasten hiermee de tweedelijns zorg en vergroten de zorg die dichtbij (vaak in de huisartsenpraktijk) en snel geboden kan worden.
Praktijkondersteuner is geen beroep, maar een functie. Je kunt deze functie vervullen met verschillende opleidingsachtergronden. Denk hierbij aan verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden, psychologen, sociaal pedagogische hulpverleners en orthopedagogen.
Het is belangrijk om als POH-GGZ goed toegerust te zijn op de complexe werkpraktijk. Je moet niet alleen goede communicatieve en verbindende vaardigheden hebben, maar ook veel kennis van uiteenlopende psychische problemen. Voor deze goede toerusting zijn er specifieke functiegerichte scholingen en cursussen POH-GGZ.
Meer weten over de vereiste vooropleidingen en over de opleiding gericht op POH-GGZ? Bekijk de site van de Landelijke vereniging POH-GGZ.
Kwaliteitsregister
De Landelijke vereniging POH-GGZ kent een kwaliteitsregister. Door je hiervoor aan te melden en aan de (her)registratie-eisen te voldoen, toon je als POH-GGZ aan dat je aan kwaliteitsnormen voldoet. Het toont aan dat je jouw kennis en vaardigheden op peil houdt, door het volgen van nascholing en reflectie.
Om toegelaten te worden tot het kwaliteitsregister, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je een functiegerichte scholing afgerond hebben, een aantal uur per week werken als POH-GGZ, en ervaring hebben in de GGZ. De exacte toelatingseisen vind je in het reglement.
Herregistratie
Om ingeschreven te blijven in het kwaliteitsregister, moet je jouw professionele ontwikkeling op peil houden. Je moet je daarom elke vijf jaar herregistreren. Om dit te kunnen doen, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Je hebt minimaal 150 punten deskundigheidsbevordering behaald,
- Minimaal 75 uur POH-GGZ geaccrediteerde nascholing
- Daarnaast volg je ook een aantal uren reflectie (supervisie, intervisie) of beroepsgebonden activiteiten.
- Werkervaringseis: gedurende de vijf jaar van je registratie moet je gemiddeld minimaal 8 uur per week werkzaam zijn als POH-GGZ.
Bekijk voor alle details met betrekking tot herregistratie het reglement.
Hoe vul jij jouw POH-GGZ geaccrediteerde nascholing voor herregistratie in? Daar kunnen we je bij helpen! PAO Psychologie heeft een instellingsaccreditatie POH-GGZ. Dat betekent dat alle voor jou relevante nascholing is geaccrediteerd door POH-GGZ. Je hebt dus een ruime keuze aan geschikte cursussen. Neem maar eens een kijkje.
Hulp nodig bij het zo optimaal, praktisch, leerzaam en inspirerend mogelijk invullen van jouw herregistratiepunten? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.